Hachiko, de meest trouwe hond ter wereld

Hachiko zal westerlingen niet zoveel zeggen, maar in Japan is deze hond een nationale held en een historische legende. Overal in Japan wordt tot op de dag van vandaag met het grootste respect gesproken over dit merkwaardige huisdier.

In Tokio is het standbeeld van deze viervoeter een favoriete plaats, meer nog het is één van de drukbezochte bezienswaardigheden in deze miljoenenstad.

De fascinatie van de Japanners voor deze hond is meer begrijpelijk wanneer men het verhaal kent. Hachiko werd geboren in 1923 op een boerderij dichtbij de stad Odate, in het Akita District. Hij werd geadopteerd door Professor Hidesaburo Ueno. Beide wezens werden echte boezemvrienden. Elke dag toen de professor naar zijn werk vertrok vergezelde de hond hem naar het station. Iedere dag wachtte hij geduldig voor het station tot zijn meester terugkwam van zijn dagtaak.

Dit werd pure routine tot op een dag in 1925 toen de professor niet terugkeerde. De arme man stierf aan een herseninfarct. Hachiko bleef wachten op een hereniging die er nooit zou komen. Voor de volgende negen jaar, negen maanden en 15 dagen kwam de hond naar het station op het uur waarop zijn meester vroeger thuiskwam.

In de kortste tijden werd de hond een levende legende en kreeg zowel nationale als internationale persbelangstelling. Hachiko werd opgenomen door familieleden van zijn ex-baasje, maar hondstrouw ging hij elke dag naar het station.

Hachiko stierf op 8 maart 1935. Het land van de rijzende zon was in diepe rouw.

De hond werd een nationaal symbool voor trouw en was zelfs een voorbeeld voor vele families. Hij werd vernoemd als voorbeeld voor deugdzaamheid, trouw en eerbied. Zijn beroemdheid zou uiteindelijk aanleiding geven tot een bronzen standbeeld in het station van Shibuya. Op de plaats waar hij al die jaren de wacht hield is nu een bronzen pootafdruk te zien met een begeleidende tekst. De hond werd opgezet en kreeg een prominente plaats in het National Museum of Nature and Science in Tokio. Ook Hollywood pikte het verhaal op en maakte een mooie film gebaseerd op het ware verhaal met in de hoofdrol Richard Gere.

De legende leeft echter verder, als een verhaal waarbij bepaalde eigenschappen niet beperkt zijn tot het menselijk ras.

 

Leave a Comment