Stormy Weather – De 75ste verjaardag

Stormy Weather is een musical die in 1943 geschiedenis schreef en werd uitgebracht door Twentieth Century Fox die tevens de producer was. Het is tot op heden beschouwd als de beste Hollywood musical met een volledige African-American cast.   Deze film mag als baanbrekend worden beschouwd, pre-Stormy Weather werden Afro-Amerikanen enkel gecast in typische bijrollen van weinig betekenis. Hoofdrollen werden niet weggelegd voor deze bevolkingsgroep, sporadisch werd er hier en daar erkenning gegeven aan een gekleurde artiest maar dat was meer uitzondering dan regel.

Photo Credit: viewerscommentary.com

Stormy Weather is genaamd naar het gelijknamig lied uit 1933 en wordt gespeeld op het einde van de prent. Het is eigenlijk een autobiografisch verhaal van een zekere Bill ‘Bonjangles’ Robinson een getalenteerde acteur en danser, die terugkeert in 1918 na de tweede wereldoorlog.

Met weinig succes probeert hij een carriere uit te bouwen in de Amerikaanse entertainmentindustrie en hij maakt kennis met Selina Rogers, gespeeld door de legendarische Lena Horne. De rol van Selina was fictief.

Photo Credit: broadwayatitsbest.blogspot.be

Andere performers in de film zouden later de geschiedenisboeken ingaan als legendarische vertolkers en/of dansers. Het rijtje van notabele Hollywoodlegendes was niet niks met: Cab Calloway, The Nicholas Brothers en Fats Waller om maar de voornaamste te benoemen. Ondanks een beperkte lengte van 77 minuten waren er meer dan 20 musical scenes en dat was niet niks.

Het zou tevens Bill Robinson’s artistiuek testament worden, Stormy Weather was de laatste film waaraan hij meerwerkte vooraleer hij stierf.

Photo Credit: www.nytimes.com

De film telt onschatbare muzikale pareltjes zoals: “Ain’t Misbehavin'”door Fats Waller en vooral “Jumpin’ Jive” door Cab Calloway. Het geheel werd afgewerkt door Lena Horne die met een typische zeemzoete jazzstem het geheel kruide tot ongekende hoogtes.

In 2001 werd de film geslecteerd door The United States Film Registry, een afdeling van de Bibliotheek van het Congres als zijnde, cultureel,historisch en esthetisch belangrijk. In 2005 werd een opgewaardeerde versie uitgebracht op DVD.

Met de film is het ook de 75ste verjaardag van waarschijnlijk de beste dansscene ooit ingeblikt in Hollywood. De Nicholas Brothers (Fayard (1914–2006) en Harold (1921–2000) verbaasden vriend en vijand met een dansroutine welke niet werd gerepeteerd en in een take opgenomen. De grootmeester van de dans van Hollywood: Fred Astaire himself zou later verklaren dat dit de beste dansscene was die hij ooit had gezien. De rest is geschiedenis!

 

Literatuur over deze film kan je hier bestellen.

Leave a Comment