Flash Gordon – (1936-1940)

Flash Gordon zal weinig mensen vertrouwd in de oren klinken, in de periode voor de tweede wereldoorlog was deze naam synoniem voor sciencefiction, avontuur en ongetemde fantasie. Wanneer we nu Star Wars en Star Trek inademen was dit de hype van het moment. Het was het hoogtepunt van de sciencefiction die langzaam zijn weg begon te vinden in Hollywood, de literatuur en het grote publiek.

1940: Buster Crabbe (1908 - 1983) as Flash Gordon tries to prevent the abduction of Dale Arden, played by Carol Hughes in episode three of the sci-fi sequel 'Flash Gordon Conquers the Universe', directed by Ford Beebe and Ray Taylor. (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)

1940 – “Flash Gordon Conquers the Universe.”

De intergalactische held Flash Gordon was gebaseerd op een stripverhaalreeks die begon in 1934. De verhaallijnen toonden heel veel vergelijkingspunten met de sciencefiction cartoon Buck Rogers. Van Flash Gordon werden reeksen gemaakt die werden vertoond in de bioscoop voor de hoofdfilm. Net zoals televisieseries van vandaag, vervolge het verhaal zodat de mensen bijna verplicht waren om wekelijks naar de cinema te gaan om het vervolg te weten, wat natuurlijk een slimme commerciële bedoening was. Vreemd genoeg gingen deze reeksen een eigen leven leiden en werden ze minstens even populair dan de toenmalige kaskrakers van het witte doek.

Promotional poster for the film, 'Flash Gordon Conquers the Universe,' starring Buster Crabbe (1907 - 1983) and directed by Ford Beebe, 1940. (Photo by Universal Studios/Courtesy of Getty Images)

1940

Image: Universal Studios/Courtesy of Getty Images

Ieder deeltje duurde ongeveer 20 cm en eindigde steevast op een zogenaamde cliffhanger, een uiterst spannend moment die eigenlijk een invitatie was om het vervolg te bekijken. Iets wat nu nog wordt gebruikt in moderne filmseries.

American athlete and actor Buster Crabbe (1908 - 1983) in the title role of the science fiction film serial 'Flash Gordon', 1936. (Photo by Silver Screen Collection/Getty Images)

1936 – Buster Crabbe als Flash Gordon.

De Flash Gordon films draaiden rond de klassieke stripverhalen scenario’s. De hoofdfiguur was knap, atletisch en had bijna superkrachten. Buster Crabbe die de rol voor zijn rekening nam was trouwens een Olympische winnaar zwemmen. De deerne van dienst was het personage “Dale Arden” vertolkt door Jean Rogers en de Nemesissen van dienst waren in overvloed aanwezig, zoals de gekke geleerde Dr. Zarkov of Emperor Ming, een dictatoriale heerser van een rijk ergens tussen de sterren.

Buster Crabbe listening to man before turning corner in a scene from the film 'Flash Gordon', 1936. (Photo by Universal/Getty Images)

1936 – “Flash Gordon.”

De avonturen vonden plaats op vreemde planeten en men kon kennismaken met heel wat buitenaardse volkeren en rassen.

Jean Rogers holding onto Buster Crabbe in a scene from the film 'Flash Gordon', 1936. (Photo by Universal/Getty Images)

1936 – Jean Rogers en Buster Crabbe in “Flash Gordon”.

De drie serials, verzameling van korte opeenvolgende films die een geheel vormden – werden zelfs later uitgebracht als langspeelfilms met overweldigend succes en inspirerend tal van filmmakers, waaronder George Lucas. Het gaat te ver om te stellen dat Lucas zijn inspiratie voor Star Wars heeft gevonden bij Flash Gorden maar men kan hier en daar wel gelijklopende verhaaltrends vinden. Lucas probeerde de rechten van Flash Gordon te verwerven in 1970, maar faalde.

Buster Crabbe shoveling in a scene from the film 'Flash Gordon', 1936. (Photo by Universal/Getty Images)

1936

Buster Crabbe als Flash in “Flash Gordon.”

In 1980 was er dan een slechte remake onder de regie van Mike Hodges met inde hoofdrol Sam J. Jones. Het werd een prent om vlug te vergeten buiten de muziek van Queen.

151128064646-flash-gordon-35-super-169

Flash Gordon was ontegensprekelijk een mijlpaal in de filmgeschiedenis van de sciencefiction. De speciale effecten voor die tijd zijn wel lachwekkend, maar eigenlijk best indrukwekkend dat men dit toen al kon realiseren. De decors en de kostuums waren geniale pareltjes. Nog steeds een klassieker en de moeite waard om te bekijken, al was het maar om een retrogevoel te krijgen.

1936: A meeting between King Vultan and Ming the Merciless, played by Jack 'Tiny' Lipson (1901 - 1947) and Charles Middleton (1879 - 1949) in episode seven of the sci-fi classic 'Flash Gordon', directed by Frederick Stephani. (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)

1936 – Flash Gordon.

A poster for Frederick Stephani's 1936 action film 'Flash Gordon' starring Buster Crabbe, Jean Rogers, and Charles Middleton. (Photo by Movie Poster Image Art/Getty Images)

1936 – Flash Gordon.

1936: Flash (played by Buster Crabbe, 1908 - 1983) allies himself with the beautiful Princess Aura (Priscilla Lawson, 1914 - 1958) in a scene from episode one of the sci-fi classic 'Flash Gordon', directed by Frederick Stephani. (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)

1936 – Buster Crabbe en Priscilla Lawson in “Flash Gordon”.

1936: Dale Arden (played by Jean Rogers, 1916 - 1991) struggles in the grip of two servants of Ming the Merciless (Charles Middleton, 1879 - 1949) and his daughter Princess Aura (Priscilla Lawson, 1914 - 1958) in a scene from episode one of the sci-fi classic 'Flash Gordon', directed by Frederick Stephani. (Photo via John Kobal Foundation/Getty Images)

1936 – Flash Gordon.

Foto’s: John Kobal Foundation/Getty Images

© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment