Henry Box Brown

Henry Box Brown – Doorheen de geschiedenis kan men kleine en grote verhalen vinden van mensen die op één of andere manier zich in de geschiedenisboeken hebben gekatapulteerd door geniale ingevingen. Deze man is een symbool voor “out of the box” denken. Het is een voorbeeld dat soms de meest ondenkbare scenario’s kunnen slagen in een leven.

Henry Box Brown was een negentiende -eeuwse slaaf die na 33 jaar van slavernij op een spectaculaire manier wist te ontsnappen. Hij had er niets beter op gevonden om zichzelf te versturen in een doos naar Philadelphia waar er geen slavernij heerste.

Hij werd een bekend persoon en een voorbeeld voor abolitionisme, voorstander voor het afschaffen van de slavernij.

Bio

Hij werd geboren in 1816 in Louisa County uit een slavenkoppel. Hij werd relatief goed behandeld door zijn blanke eigenaars. Zijn vrouw en kinderen werden echter op een dag doorverkocht aan een andere slaveneigenaar. Hij kreeg toen een visioen om zichzelf te versturen in een doos. Hij slaagde erin om een blanke winkeleigenaar te overtuigen om hem in te sluiten in een box en te versturen naar Philadelphia. Hij betaalde zelf voor de verzendingskosten, exact 86 dollar die hij had gespaard.

Zijn eigenaardige reis begon op 23 maart 1849. Zijn doos werd vervoer via een huifkar, de trein, stoomboot, huifkar, trein, ferry en uiteindelijk weer huifkar. Zijn doos werd aardig door elkaar geschud en soms gewoonweg ondersteboven gezet op de diverse vervoermiddelen tijdens zijn 27-dagen reis. Hij bleef al die tijd muisstil zitten uit angst om ontdekt te worden.

Na die lange reis kwam zijn doos uiteindelijk aan bij de geadresseerde, een fervente voorvechter tegen de slavernij. De doos werd opengemaakt door verschillende abolitionisten en zijn eerste woorden waren: “How do you do, gentlemen?”. Zijn kalm optreden maakte indruk. Hij zond nog eventjes een psalm uit de Bijbel als teken van dankbaarheid.

Vrijheid

Henry Box Brown werd een getalenteerd en bekende spreker voor de Anti-Slavernij vereniging.  Door zijn bizar avontuur kreeg hij algauw de naam “Box” mee. Hij zou later die verwijzing integreren in zijn officiële naam, en hij stelde zichzelf voor als: Henry Box Brown.

Hij publiceerde twee autobiografieën in 1849 en 1851 en verhuisde later naar Engeland. Daar toerde hij gedurende 10 jaar en gaf lezingen in alle grote steden en dorpen.

Later evolueerde zijn lezingen naar soort van vaudeville shows en hij toerde 25 jaar lang rond. In 1860 ging hij van start met een soort van hypnose en illusionisten show. Hij trouwde een tweede maal met een witte Engelse vrouw en stichtte een nieuwe familie. Het zou duren tot 1875 vooraleer hij terugkeerde naar de Verenigde Staten.

Er heerst heel wat onduidelijk om niet te zeggen mysterie over de oorzaak van zijn dood en de exacte sterfdatum. Er wordt algemeen aangenomen dat dit gebeurde in 1889.

Hijzelf leek te zijn vergeten door de mensen, de manier van zijn ontsnapping werd echter onsterfelijk. Het zijn soms de meest bizarre gebeurtenissen die daadwerkelijk zijn gebeurd…realiteit en fantasie zijn soms verre neven van elkaar…

 

Leave a Comment