Michael Rockefeller – vermoord door kannibalen

Michael Rockefeller, beroemde telg van de miljonairs dynastie is een van de grootste enigma’s uit de meest recente geschiedenis. Net zoals tal van andere beroemdheden die plotseling verdwenen in het niets zoals Glenn Miller en Amelia Aerhart, staat ook hij op de lijst van de meest vreemde historische verdwijningen. Ondanks verwoede pogingen om maar een spoor van hem terug te vinden, is het zelfs vandaag ondanks de moderne wetenschap onmogelijk om met absolute zekerheid te weten wat er gebeurde met deze jetset avonturier.

De wereld werd dan ook  een nieuwe complottheorie rijker door het boek “Savage Harvest” van de Amerikaanse journalist Carl Hoffman. Meteen een beschuldigende vinger naar de Nederlandse overheid, die zou in de jaren zestig het feit hebben stilgehouden dat de vermiste Michael Rockefeller, telg van de schatrijke en beroemde Amerikaanse familie zou zijn gedood en opgegeten door koppensnellers in het toenmalig Nederlands Nieuw-Guinea in 1961.

De auteur heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de verdwijningszaak die toen hoofdpagina nieuws was. De conclusie is volgens hem overduidelijk, de man werd vermoord door de plaatselijke bevolking.

Michael Rockefeller verdween spoorloos tijdens een expeditie met de Nederlandse antropoloog René Wassing. Ze kwamen in moeilijkheden toen hun boot overboord sloeg, de Amerikaan zwom nog naar de kust en stamelde nog bemoedigende woorden…”Ik denk dat ik het kan redden”. Hij werd nooit meer gezien.

Michael Rockefeller was een heuse societyfiguur en zoon van de gouverneur van New York: Nelson Rockefeller, die later vicepresident zou worden van de Verenigde Staten. Na een zoekactie werd zijn dood omschreven als een ongeluk, waarschijnlijk werd hij opgegeten door een haai of een krokodil. Er waren nochtans geruchten dat hij het had gehaald tot aan de oever en was opgegeten door Papoea’s. De journalist kwam tot dezelfde conclusie. Naar eigen zeggen was hij in staat om getuigen te vinden en documenten op de kop te tikken die het verhaal bevestigen.

Zijn moord zou een rassenmoord zijn, een wraakactie van de plaatselijke bevolking voor het doden van enkele dorpelingen door een Nederlandse politiepatrouille enkele jaren eerder. Vooral verslagen van twee missionarissen zijn uiterst geloofwaardig. Michael Rockefeller zou zijn gespietst en onthoofd.

Volgens zijn onderzoek waren de Nederlandse autoriteiten op de hoogte, maar verdween de zaak in de doofpot. Nederland probeerde krampachtig de kolonie te behouden met het argument dat het een beschaafde regio was geworden. Het opeten van Michael Rockefeller zou deze bewering hebben ondermijnd en de moord werd dus verdoezeld. De officiële doodsoorzaak staat nu nog op verdrinking.

Bron: BBC/Smithsonian Magazine.

Foto’s: Carl Hoffman.

 

 

Leave a Comment