Hitler de schilder -historisch zwaar beladen kunst

Hitler de schilder –  Het is bijna een wansmakelijk raadseltje, wie heeft er honderden kunstwerken gemaakt en verkocht in Wenen tussen 1908 en 1913? Hij schreef zich vol enthousiasme in aan de Academie voor fijne kunsten in Wenen, maar werd niet toegelaten… De kunstwerken waren geen artistieke meesterwerken, nogal amateuristisch maar daarom niet onaardig vanuit artistiek perspectief bekeken.

 

De “kunstenaar” zou de geschiedenis ingaan, zijn naam zou zelf onsterfelijk worden, maar niet door zijn werk. De werkjes gaan nu vlot van de hand voor tienduizend dollars en soms veel meer, het wordt aangenomen dat ontelbare werken zijn aangekocht door “fans” voor heel veel grof geld.

 

Het enige boek die hij schreef gaat nu ook nog vaak (illegaal) vlot over de toonbank, de opbrengsten van het auteursrecht vloeien ieder jaar nog naar een Duitse deelstaat, en is verbazend aanzienlijk. Gaat er al een belletje rinkelen?

Uiteraard zijn zowel de man als zijn “werken” extreem controversieel, de laatste jaren wordt een poging gedaan om de werken te beoordelen los van de historische betekenis van de man. Er zijn verbazend nog veel werken in omloop, en de belangstelling blijft.

Sommige van de werken Herr A. Hitler werden in beslag genomen op het einde van de oorlog door de Amerikaanse overheid en liggen nu nog steeds onder slot en grendel.

Gezien de gevoeligheid van de geschiedenis, hebben heel veel mensen geen flauw idee wat hij schilderde, het is dan ook extreem zeldzaam dat men de werken kan zien of er iets over vernemen.

Of we het leuk vinden of niet, ook de gruwelen van de geschiedenis en zijn demonen, maken deel uit van diezelfde geschiedenis die de onze is. Over dictators zoals Dzjengis Khan, Napoleon en zelfs Stalin ligt niemand meer wakker, maar deze man en bijgevolg ook zijn werken blijven een moeilijk verteerbare kost, door de welbekende en begrijpbare redenen.

Vraag is of deze werken aandacht verdienen? Kan men alles weg censureren? Of heeft het juist veel moed om dit bespreekbaar te stellen? Voor de kunst moet men het niet doen, doch er is wel een onblusbare nieuwsgierigheid of deze werken een inzicht kunnen geven in één van de meeste gevreesde mannen uit de geschiedenis?

© Thalmaray

Literatuur en multimedia over Hitler kan je hier bestellen.

Leave a Comment