Alaska aangekocht met deze historische cheque

In de Nationale Archieven van de Verenigde Staten zitten niet alleen documenten van onschatbare waarde, maar ook papieren getuigen van een rijke en weelderige geschiedenis. Treasury Warrant nummer 927 is zo’n document, het is de cheque gegeven aan de vertegenwoordiger van de Russische Tsaar voor de aankoop van het grondgebied Alaska. Wat later de 49ste Amerikaanse Staat zou worden in de Unie.

Het document werd overhandigd aan Edouard de Stoeckl, de onderhandelaar van de Russische monarch en had een waarde van 7,2 miljoen dollar. De som werd uiteindelijk betaald in goud. Uiteindelijk kwam het erop neer dat het gigantische gebied aangekocht werd voor 2 dollarcent per are. De Verenigde Staten werd in één klap 600.000 m2 mijlen groter. De datum was 1 augustus 1868.

De aankoop kon op heel wat politieke tegenstand rekenen, velen vonden de deal waardeloos, het was gewoon een onherbergzaam en onbeschaafd waardeloos gebied zo werd geargumenteerd. Dit argument bleef voortleven tot in 1896 goud werd ontdekt in het gebied.

De onderhandelingen waren eigenlijk al een hele tijd begonnen maar kregen een plotse halt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Na dit bloedig conflict was Rusland in slechte financiële papieren en deden er alles aan om het land te verkopen aan de Amerikanen.

Na de koop werd het gebied onder Amerikaanse militair mandaat geplaatst en werden de weinige Russische bewoners verplicht om terug naar Rusland te verhuizen. Het gebied werd eerst een burgerlijk district om dan uiteindelijk de 49ste staat van de Verenigde Staten te worden.

Tijdens de koude oorlog werd pas duidelijk wat een gigantische historische flater de Russen hadden begaan. Strategisch was het een flater van formaat met verre gevolgen in de toekomst. Tsaar Alexander II bleek niet echt een visionair te zijn. Kleine documenten verhullen dikwijls een keerpunt in de geschiedenis.

 

One thought on “Alaska aangekocht met deze historische cheque”
  1. Richard - Reply

    Compliment voor de zeer interessante en de goed beschreven onderwerpen waar ik mij, zeer goed in kan vinden wat betreft mijn inzicht en helderheid over onze mooi gedocumenteerde historie geschreven door de overwinnaars en dieven..

    Ga zo door, respect..

Leave a Comment