Brandon Bruce Lee : 2 generaties delen 1 lot

Brandon Bruce Lee : zijn eigen voetsporen in de laarzen van een legende.

Een wijs man zei ooit : “Kinderen zijn de enige kans op onsterfelijkheid”, men leeft immers deels verder in de daden en kenmerken van zijn eigen bloedlijn. Voor Brandon Bruce Lee werd dit een beladen erfenis, temeer daar het lot ervoor zou zorgen dat hij echt de zoon van de vader zou zijn, tot in de legende toe.

Geboren in Oakland, Californië op 1 februari 1965, beroemd zelfs alvorens geboren te worden, hoe kon het ook anders als zoon van de legendarische martial arts expert : Bruce Lee. Hij kon amper lopen toen Bruce Lee de grootmeester en bedenker van de moderne Jeet Kune Do, een eigen stijl met de beste technieken van alle Oosterse gevechtskunsten, hem onderwees in niet alleen deze sport maar ook de filosofie van zijn voorvaderen.

Brandon in de voetsporen van Bruce

Zoals vele grote namen werd hij ook niet gespaard van enige tragedie in zijn leven, zo overleed zijn vader toen hij 8 jaar werd. Rondom de dood van Bruce Lee hangt nog steeds een grote sluier van mysterie, complot theorieën en ongeloof. Niemand had toen enig idee wat dit zou betekenen in een latere context naar zijn zoon toe. Als er iets typerend was voor Brandon Bruce Lee was wel de dualiteit waarmee hij omging met het nalatenschap van zijn vader. Enerzijds was er een ongeremde adoratie voor zijn held en anderzijds was er de paradoxale drang om uit diens schaduw te treden. Een schaduw die ze later zouden delen op meer dan één manier.

Zijn eerste stappen als acteur zette hij in een beroemde serie ironisch genoeg als de zoon van een andere befaamde Kung Fu-expert : David Carradine, die op dit moment zeer hoge toppen scheerde met zijn serie Kung Fu, een serie over een Oosterse Shaolin monnik in het Wilde Westen van toen. Deze televisiefilm werd de springplank voor kleinere rollen in Hollywood en tevens ook in Hong Kong, waar het ook ooit begon voor zijn vader. De levens lijnen van vader en zoon zouden nog meer parallellen beginnen te vertonen.

Op zoek naar eigen identiteit

Verschillende actie films volgden elkaar op in een snel tempo, de meeste producties werden druk bekeken alleen al om de zoon van…aan het werk te zien. Laser Mission werd een echte productie in de trend van de nieuwe superhelden zoals Chuck Norris, Schwarzenegger of Stallone. Showdown in Little Tokyo (1991), was voor velen onder meer ook voor mezelf, zijn beste film. Niet alleen deelde hij het doek met Dolph Lundgren, het was een leuk verhaal, met humor en pakken actie. Rapid Fire (1992) zette die trend verder. Ondertussen bracht hij ook nog instructie video’s uit over Jeet Kune Do, zijn familiale en culturele erfenis was nooit ver weg uit zijn geest. Verbazing alom toen hij de hoofdrol weigerde in de film “Dragon : the Bruce Lee Story”, velen zagen dit als een schizofrene poging om te breken met de nagedachtenis van zijn vader en zijn eigen stempel te willen drukken op het leven en op zijn eigen werk.

The Crow

1993 zou weer een topjaar worden voor de nieuwe actieheld, met een nieuwe carrière wending in een Cult verfilming van “The Crow”, een Gothic verhaal gebaseerd op stripverhalen. Alhoewel het niet ontbrak aan de nodige actie scènes en martial arts momenten, was hij bijna onherkenbaar door de zware make up die hij droeg. Op 31 maart werd de Gothic-verfilming pas echt zwart en donker, toen hij getroffen werd door een kogel. Op een onverklaarbare wijze werd een losse flodder vervangen door een echte kogel met de fatale afloop tot gevolg. Enkele uren later was Brandon Lee overleden.

Onmiddellijk was er terug een link naar de onverklaarbare dood van zijn vader Bruce Lee, kerngezond op het hoogtepunt van zijn carrière en zijn leven. Volgens de autoriteiten ging het hier om een vreemd ongeluk, anderen spreken van moord. Zowel de dood van de vader en zoon zijn heden ten dage nog steeds zeer omstreden. Luguber genoeg werden vader en zoon herenigd op het Lakeview kerkhof in Seattle. De schaduw was nu groot genoeg om beide zerken te omvatten. Zowel vader en zoon hebben de verdienste gehad om twee genres in de cinema succesvol te verenigen, het was uiteindelijk hen die de weg hebben geëffend voor Aziatische acteurs in Hollywood producties, ook mede dankzij hen werd en wordt de Aziatische cinema ook hier geproefd en goed bevonden.

Het blijft vreemd dat zowel vader en zoon dezelfde lotsbestemming hebben gevolgd.

 

© Thalmaray – 2011.

 

 

Leave a Comment