Jules Verne: de profeet van de sciencefiction

Jules Verne, profeet en ziener van de toekomst.

Jules Verne, iedereen kent de naam al was het maar van de ontelbare films die gebaseerd zijn op één van zijn werken. Hij is naast Alexandre Dumas en Victor Hugo waarschijnlijk de best gekende Franse schrijver. Geboren in 1828 in het prachtige Franse Bretagne genoot de jonge Jules van een onbezorgde jeugd. Samen met zijn broer Paul huurde hij dikwijls een bootje om de Loire Rivier te verkennen. Het is het aanschouwen van de velen schepen die de verbeelding van de jonge Jules hebben geprikkeld. Hij ontwikkelde een grote interesse voor alles wat met vervoer te maken had, treinen, boten, reizen en exploraties. Jules Verne studeerde Latijn en werd opgemerkt door één van zijn leraren, de toen gekende Franse uitvinder Brutus de Villeroi, die later faam verwierf daar hij voor de Amerikaanse marine de eerste duikboot ontwierp de USS Alligator. Dit feit was de inspiratie voor de “Nautilus” in het wereldberoemde boek “20.000 mijlen onder zee”.

Literair debuut

Na zijn lage school ging Verne naar Parijs en begon een advocaat opleiding. Hij verdeelde zijn tijd tussen studeren en werken voor het theater waar hij stukken schreef. Een van zijn korte verhalen werd echter opgemerkt, en dit verhaal beklemtoonde zijn talent. Het werd een reisverhaal een soort van avant la lettre road movie. Toen zijn vader ontdekte dat Jules meer schreef dan studeerde sneed hij onmiddellijk alle financiële hulp af. Noodgedwongen ging de jonge Jules Verne op zoek naar werk en na enige tijd was hij te werk gesteld op de beurs als financieel makelaar. Alhoewel hij een gloeiende hekel had aan zijn job was hij er eigenlijk wel best goed in. In diezelfde periode kwam hij in contact met Alexandre Dumas en Victor Hugo die hem literair advies gaven.

Hij huwde kort daarna en kreeg een zoon Michel Jules Verne, de vader-zoon relatie was wisselvallig maar verbeterde met de jaren.

De doorbraak

De situatie van Jules Verne verbeterde toen hij Pierre-Jules Hetzel leerde kennen, een zeer belangrijke uitgever in hun tijd. Hij werd de mentor van Verne en hielp hem ten volle zijn schrijvers talent te ontwikkelen. Zijn eerste verhaal “Vijf weken in een ballon” werd een hit. Op advies van zijn uitgeverij gebruikte Verne nu humor, liet politieke boodschappen weg, en zorgde nu telkens voor een happy end in plaats van de bedrukt einde. Vanaf dan publiceerde hij twee verhalen per jaar. De successen volgenden elkaar in snel tempo op : “Reis naar het centrum van de wereld”, “reis van de aarde naar de maan”, “20.000 mijlen onder de zee”, “Reis rond de wereld in 80 dagen”. Hij werd beroemd en financieel onafhankelijk. Zo was hij in staat om een schip te kopen en hij reisde enorm veel, activiteit waarmee zijn verbeelding was begonnen.

De herfst van zijn leven

In maart 1886, werd hij neergeschoten door een psychisch gestoorde neef, hij werd getroffen in het been, waardoor hij vanaf dan hinkend door het leven ging. De neef werd levenslang geïnterneerd. Na de overlijdens van zijn moeder en zijn uitgever werden zijn werker donkerder van toon. Hij waagde zijn kans in de politiek en werd gemeenteraadslid in het stadje Amiens. In 1905 stierf Jules Verne als diabetes patiënt, vredig thuis.

De visionair

Verbazend is dat Jules Verne dingen beschreef waar er in zijn tijd geen sprake van was. Hij had een duidelijke gave om de ontwikkeling van mens en maatschappij correct te voorspellen. Zo sprak hij in zijn tijd (met volledige beschrijving) van duikboten, wolkenkrabbers, hoge snelheidstreinen, rekenmachines, het internet, voorspelde hij de verovering van de maan. De meeste van zijn verhalen zijn ondertussen realiteit geworden met uitzondering van de reis naar het middelpunt van de aarde.

Een van zijn verhalen “Parijs in de twintigste eeuw” werd per toeval herontdekt in 1989, en gepubliceerd in 1994. De beschrijving van Parijs was verbluffend correct.

Verne’s beroemdste verhalen:

Vijf weken in een ballon.

Reis naar het middelpunt van de aarde.

Reis van de aarde naar de maan.

20.000 mijlen onder de zee.

Reis rond de wereld in 80 dagen.

Het geheimzinnige eiland.

Michel Strogoff.

Meester van de wereld.

Ook zijn minder bekende werken zijn literaire pareltjes en de moeite om te ontdekken. Hij wordt dan echt terecht vernoemd als één van de vader van de sciencefiction.

De meeste van zijn werken werden verfilmd met zeer groot succes sinds verschillende decennia. Het uitbrengen van nieuwe producties zoals onlangs “Journey to the Center of the Earth” is het beste bewijs dat zijn verhalen tijdloos zijn.

Bedenking

De werken van Jules Verne illustreren dat de kracht van het geschreven woord niet mag onderschat worden, de fantasie is een werktuig om gevoel, instinct en kennis te kanaliseren tot werkelijkheid. Met Nostradamus-precisie heeft deze man doorheen de inkt een visie gezien honderden jaren voordat deze ook werkelijk tot stand kwam. Het bewijs dat schrijvers niet zomaar zonderlingen zijn gebogen over een velletje papier maar verbeelding ontdekkers en pioniers van een betere wereld…

© thalmaray – 2011.

Leave a Comment