Mode 1920 – Queen of Mars Stijl

Mode 1920 is retrospectief bekeken ooit wel een hippe en flashy gebeuren geweest. Eerste bedenking van formaat is wel dat dit niet voor iedereen was weggelegd van een democratisering van mode zoals we die nu kennen was uiteraard geen sprake.

In de jaren twintig was het ultieme modebewustzijn in de jaren 1920-1930 ontstaan uit de entertainment industrie, het opkomen van de film, de muziek en vooral de cabarets en burlesque theaters. Ondanks dat het een gegeven was voor de financiële begoedigden was het wel heel opmerkelijk en best mooi te noemen. Het mag dan wel als een verbazing zijn maar ook in de jaren 1920 werd er duchtig gefeest, was er een bruisend uitgangsleven en waren de mensen niet altijd zo zedig preuts en heilig als bepaalde historici soms laten geloven.

Wanneer men onderzoek doet komt men al gauw beeldmateriaal tegen die doet geloven dat de vrouwen zich hulden in bijna pre-scienfictionachtige klederdracht. Het was dan ook de periode dat de verbeelding aan de macht was, de boeken van Jules Verne werden gretig gelezen en Flash Gordon zou weldra een plaats veroveren in het cultureel collectief patrimonium van de moderne wereld.

Vele uitgangskledij leek zo te zijn ontsproten uit de Ziegfeld Follies, de theateract van die tijd, bling bling en glitter zijn echt niet uitgevonden in onze tijd, de oudjes van de jaren twintig konder er echt wel wat van, met hun ruimtepakken en hun wulpse beweging op de tonen van de Charleston. Zelfs in Rusland dweepte men met de eerste sciencefiction films met een Space Queen, Hollywood volgde met een reeks van vampachtige personages die zo leken te zijn ontsnapt uit een vliegende schotel.

De mode en de kostuums kregen natuurlijk een enorme boost door de Art Deco stijl en extravagant zijn was in, het was ook de tijd dat de vrouwenemancipatie eindelijk vaste grond kreeg en dat het leven plots meer werkt dan overleven en werken. Het was plots dik in orde om zich te amuseren

Hollywood designers lieten zich echt goed gaan en de meest waanzinnige creaties vonden hun weg naar de bühne, de film of de danszalen. Hoe lachwekkend sommige kledij nu ook overkomt het is tevens deel van een prachtig evolutieproces in de mode.

Wanneer men nu kijkt naar het succes van de cosplay en de steampunk bewegingen moeten we toegeven dat de kapriolen van de jaren 20 best wel nog aantrekkelijk zijn. De eerste sciencefiction mag dan wel hilarisch zijn, kledingsmaak en creatieve durf hadden deze prenten wel. Puur nostalgie!

Leave a Comment