Victoriaans strandplezier

Victoriaans strandplezier – Het Victoriaanse tijdperk was er één van raffinement en klasse, maar het was ook het toppunt van burgerlijke preutsheid.

Het is altijd interessant om de gewoontes van een bepaalde periode te evalueren volgens de recreatiestandaard van de tijd. Niet alleen is er een kans dat er barsten zijn in het strakke uiterlijke vertoon, maar het plaatst de mensen ook in een ander decor van relatieve anonimiteit.

Tijdens deze periode waren de gebruiken op en bij het strand hilarisch. Het was verwonderlijk dat de volledig bedekte lichamen überhaupt zonlicht kregen te verwerken. Alles werd koortsachtig tot op de millimeter nagezien, God zou er op waken dat geen stukje bloot te zien was.

Er waren zelfs volledige omkleed cabines zodat de gegeneerde toerist zich probleemloos kon omkleden om dan tot aan het water gebracht te worden.

Hoe dan ook desondanks de burgerlijke fatsoen ging het toen al ook over zand, plezier, liefde en lust, maar het was zo clandestien dat het belachelijk was.

Voor deze bezigheid zou ik nu niet terug willen stappen in de geschiedenis. Victoriaans strandplezier lijkt nu eerder totaal absurd.

Grappig was wel dat de burgerlijke etiquette werd doorgetrokken naar het strand. Men kan zich afvragen in een wereld vol van regels en wetten of het hoe dan ook mogelijk was om zich te ontspannen.

Deze arme stakkers konden niet vermoeden dat een eeuw later, de moraalridders het onderspit zouden delven en er zaken zouden bestaan als naturisme of de hedendaagse badmode, of het gebrek eraan.

Het leert ons uit sociologisch standpunt, dat zaken die wij in onze tijd belangrijk vinden, in een paar honderd jaar totaal irrelevant of overroepen kan zijn. Ieder mens is aldus een gevangene in zijn eigen tijdsgeest.

Foto’s : Getty Images.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment