Star Wars gekte van …1977

In 2015 was de nieuwste Star Wars film niet weg te slaan uit de publieke opinie en de media. Dankzij een zorgvuldige geoliede mediamachine van Disney was het onmogelijk te ontsnappen aan de hype van het jaar. Stormtroopers, Darth Vader en de schattige robots werden op ons losgelaten en vonden gretig hun weg naar ons dagelijks leven, de media en zelfs de kunst.

Nu dat deze prent alle records blijkt te verpulveren is het interessant te kijken, naar een retro-hype voor de allereerste Star Wars film in 1977. De bezoekers van toen, de filmmakers en de studio hadden toen nog geen idee dat ze een compleet universum aan het creëren waren, met pretparken, tientallen films, merchandising en een plaats in het collectief geheugen.

Te bedenken dat deze film heel veel moeite had om het nodige kapitaal bij een te sprokkelen. De naam George Lucas was al even bekend als Piet Selder. Velen dachten dat deze sciencefictionfilm heel hard ging floppen en een flauw afkooksel was van de Star Trek series op televisie. De geschiedenis besliste er gelukkig anders over.

Wanneer men nu de beelden ziet van wachtende mensen kan men alleen maar zich afvragen of dit profetisch was? Wat maakt een cult die verschillende generaties blijft boeien en de film zelf overstijgen? Je kan het zo gek niet bedenken of Star Wars heeft een invloed gehad. Zelfs een erkende religie van “The Knights of the Jedi Force” zou het levenslicht zien.

Hoe dan ook de fans van Star Wars hebben zich even hardnekkig getoond als de beruchte Trekkies, het leger van fans die door dik en dun en over de generaties heen trouw bleef aan die andere grote cult: Star Trek.

Bizar dat een filmreeks al kan spreken van een retro ontstaan en een serieuze blik op de toekomst van de entertainment industrie.

Walt Disney had gelijk… “it all starts with a dream”.

© Thalmaray

Lees ook ons ander Star Wars verhaal:

Star Wars: de trilogie die geschiedenis schreef

Bewaren

Leave a Comment