Vanderbilts bal in de jetset van 1833

 Vanderbilts – Doorheen de eeuwen hebben de meer gefortuneerde kringen het nodig gevonden om te pronken met hun sociale status en hun weelde, dit is nu niet anders dan vroeger. Over decadenten feestjes in de middeleeuwen en dergelijke is veel geweten, minder bekend is hoe het eraan toeging bij de groten der aarde in de negentiende eeuw.

Vele documenten zijn bewaard gebleven van illustere dollar-dynastieën zoals de Rockefellers en de Vanderbilts, namen die nu nog tot de verbeelding spreken. De Vanderbilts waren bekend voor het geven van legendarische feestjes, een uitnodiging krijgen stond dan ook gelijk aan een ontvangst op een koninklijk of presidentieel paleis.

Bij de Vanderbilts ging het er zowel ludiek als stijf aan toe. Net zoals bij een laatstejaarsproclamatie- werd er een soort van gastenboek gemaakt, waarbij de gasten hun gemaakte foto’s konden toevoegen. De elite van de elite was aanwezig op 5th Avenue in New York, een adres die nu nu nog een atmosfeer weergeeft vergelijkbaar met het Camelot van koning Arthur.

De kostuums waren een prestige-zaak en velen waren dan ook verkleed als zeerover, dieren, zigeuners en de meest extravagante excuses voor een kostuum.

De uitnodigingen werden met de hand geschreven en aan de uitverkorenen bezorgd door bodes die ze persoonlijk kwamen overhandigen. De media werd voordien uitgenodigd om foto’s te nemen van het decor en het gebouw waar de braspartij zou plaatsvinden.

Voor de Vanderbilts was het de uitgelezen manier om hun macht te tonen aan de wereld. Vooral Alva Vanderbilt had de reputatie om over lijken te gaan, iedereen moest weten dat zij de koninklijke familie waren van de Verenigde Staten. Het Imperium van Cornelius Vanderbilt was immers onmetelijk.

Rivaliteit was er genoeg zoals de Astors een oude familie die de Vanderbilts beschouwden als “nouveaux riches”. De Vanderbilts stuurden hen opzettelijk geen uitnodiging. De dochter van de Astors was zo gefrustreerd dat ze er alles aan deed om een uitnodiging te bekomen, na deze psychologische knieval werd zij dan ook uitgenodigd, haar ouders niet.

Niet minder dan 1.200 gasten kwamen naar het feest allen in rijtuigen met paarden. Het gewone volk werd door de stadspolitie op afstand gehouden.

De overlevende foto’s en documenten maken nu deel uit van het Museum van New York City. De boeken lijken Facebook pagina’s avant la lettre en zijn best grappig om te bekijken.

Omgerekend in de valuta van vandaag zou de kostprijs voor het feest ongeveer 6 miljoen dollar zijn geweest, de champagne alleen al was goed voor (omgerekend) 1 miljoen dollar. Pijnlijk detail in 1973 was er terug een familiefeest van de Vanderbilts, van de slechts 120 nakomelingen was er geen enkele miljonair.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment