Albert Einstein en de vliegende auto

Albert Einstein voorstellen zou nogal irrelevant zijn, iedereen kent niet alleen zijn iconisch figuur maar vooral de duizenden verhalen van zijn ongelooflijke intelligentie en geleverde prestaties aan de wetenschap en de mensheid.

Doorheen de jaren werd bekend dat de man ook begenadigd was van een grote dosis zelfrelativering en een flinke portie gezonde humor. In feite is hij als persoon een gigantische paradox, het toonbeeld van de wetenschap en de ernst versus zijn status als popicoon en zelfs sekssymbool. De man was ook een graag geziene gast op jet set feestjes en bewoog zich tussen de groten van zijn tijd.

Voor de zorgwekkende oorlogsjaren was Albert Einstein ook internationaal een fervente reiziger en nooit verlegen om ervaringen op te doen buiten zijn werkgebied.  Onlangs is per toeval een anekdote terug boven water gekomen dat het soms wel frivole karakter van de wetenschapper in de verf zet.

Men moet weten dat Albert Einstein nooit met een auto heeft gereden, hij had geen enkele affiniteit met personenwagens. Tijdens een bezoek aan de Warner Bros Studios in Californië, Verenigde Staten, was hij wel bereid gevonden om plaats te nemen in een automobiel samen met zijn tweede vrouw Elsa. De studiobonzen en aanwezige Duitse technici overtuigden hem te doen alsof hij reed wat hij maar al te graag deed.

Enkele dagen later vertelden dezelfde mensen hem dat Hollywood hun theorie of relativiteit zouden tonen en brachten een film naar zijn bungalow. De lichten werden gedempt, en Albert Einstein zag zichzelf geprojecteerd in de auto samen met zijn vrouw.  Met primitieve trucages en special effects zag Einstein zichzelf rijden terwijl in de achtergrond nationale decors passeerden zoals onder andere The Rocky Mountains. Grappig was de reactie van de genie toen de auto leek te vliegen en de reis vanuit de lucht verder werd gezet, althans in de film. Uiteindelijk op het einde van de film kwam de auto terug naar de begane grond en zag hij taferelen uit zijn geboorteland Duitsland.

De trucage met de technische double exposure was zeer geslaagd, maar was niet bestemd voor het publiek. Er was slechts een kopie en die werd overhandigd aan de Einsteins. De originele opname takes werden vernietigd in 1931. De kopie werd niet zo lang geleden gevonden in de archieven van het Lincoln Center en zo is deze grappige en bizarre film nu historisch erfgoed en kan het eindelijk bekeken worden door het brede publiek.

Het bijzondere aan deze film is dat het een toelichting geeft aan Albert Einstein privé en zijn vriendschappelijke relaties met onder andere Charles Chaplin en het feit dat hij helemaal niet een wereldvreemde verstrooide professor was, maar een man die ondanks zijn genialiteit kon genieten van het leven.

Meer info: You Tube.

Leave a Comment