Bruce Lee foto’s uit het familie archief

Bruce Lee illustreert als niemand anders de zegen en de vloek van een toen nog levende legende. De naam en het beeld van de man roept instinctief associatie op met de oosterse gevechtskunsten. Hij was de man die dankzij een resem populaire actiefilms de oosterse filosofie en meer bepaald de martial arts introduceerde in het westen. De acteur was trouwens de eerste echte internationale superster die erin slaagde om zowel in Azië als in het Westen uit te groeien tot een megaster.

Zijn schuchtere stappen in de wereld van de film zal iedereen bijblijven alsook zijn onmetelijke discipline en zijn passie de gevechtssporten die hem alles zouden geven maar die hem tenslotte ook het leven zouden kosten.

Nu nog zovele jaren na zijn dood wordt hij nog aanzien als een wereldster, een onvergetelijke krijger en perfectionist, een bezieler van de oosterse gevechtssport en de historisch grappig gedubde actiefilms gemaakt in Hong-Kong. De man stond op de set met wereldsterren, had miljoenen fans en een kapitaal om u tegen te zeggen. Maar jammer genoeg zoals het dikwijls gebeurd met publieke figuren wordt de mens achter de ster vaak vergeten. Weinigen weten dan ook dat hij een heuse filosoof was die bijzonder intelligent was en een ouderwetse familieman die zijn gezin op de eerste plaatst stelde.

De ontdekking van de nieuwe foto’s uit een familiearchief geeft gelukkig nu ook een beeld op die andere Bruce Lee.

De grootmeester van de Jeet Kune Do die hij zelf ontwikkelde was zelfs in zijn beginjaren misschien net een tikkeltje te zelfzeker om maar niet te zeggen sympathiek arrogant, maar hij was iemand die bijzonder streng was voor zichzelf en zichzelf regels oplegde die hij strikt volgde.

Over zijn in raadsel gehulde overlijden wordt nu nog steeds gesproken en de complottheorieën zijn veel levendiger dan de legende. Velen vragen zich af hoe een oude Bruce Lee zich zou hebben ontwikkeld, degene die hem kenden zoals Chuck Norris, een andere martial arts legende, zijn ervan overtuigd dat hij alleen maar beter zou zijn geworden in zijn vak en vooral beter geworden als mens.  Hij was in vele opzichten een man die de tijd meester was, hij leerde constant bij elke dag, elk uur, elke seconde alsof hij wist dat zijn tijd hier op aarde gelimiteerd was. Ook dit aspect versterkt de mythe rond de man, de onverwoestbare en onverslaanbare vechter werd gedood, sommigen fluisteren vermoord.

Bruce Lee was een man van vele talenten en vele dimensies, een lot die hij trouwens deelde met zijn zoon Brandon Lee, ook hij verankerde zich in de martial arts en wandelde vreemd genoeg letterlijk in de voetsporen van zijn vader, naast vechtkunstenaar werd hij evenzeer een succesvolle acteur en kwam hij op dezelfde raadselachtige manier om het leven tijdens een ongeluk op de draaiset van zijn laatste film “The Raven”.

Men kan stellen dat Bruce Lee een fantastische familieman en vader was, wanneer hij zich de tijd kon veroorloven. Hij was typisch een man die maar een vijand kende: de tijd, er was er simpelweg niet genoeg van om al zijn talenten aan de wereld te kunnen schenken.

De kleine Aziatische man met een kleine gestalte had alles tegen hem, maar de man had een overweldigend en onverklaarbaar charisma. Met zijn 1,71 was hij niet bepaald een Adonistype nog het prototype van een krijger. Niemand had enig idee wat een onstopbare vechtmachine zat in dit klein, tenger lichaam. Hoewel niemand aan zijn kunst kon tippen was hij bovendien verdraagzaam en geduldig met zijn collega’s en vrienden.

Het is ook een klein mirakel te noemen hoe hij erin slaagde om zijn harmonieus gezin samen te houden, wanneer men weet dat 80% van zijn tijd in trainingen ging die medogenloos waren. Ironisch genoeg zou zijn grootste successen ook zijn grootste vijanden worden. Hij zag zichzelf als een student van heel wat zaken maar vooral een student van het leven.

Zijn vrouw Linda en de kinderen Brandon en Shannon waren zijn wereld, niet het succes of het geld, de enige concurrent die ze hadden was de vechtsport, de onstopbare drang om de beste te zijn.

De valstrik was de evenwichtsoefening tussen zijn carrière en zijn gezin, een moeilijke jongleeract die hij goed kon beheersen maar die veel vergde van iedereen.

Hoog op zijn palmares staan niet de talloze filmonderscheidingen of sportieve prestaties maar wel de appreciatie die hij had van zijn kinderen en zijn vrouw, hij ging niet alleen de geschiedenis in als een ster maar vooral als een goede vader en een bijzondere man. Het beste bewijs dat naast zijn zogenaamde “agressieve” gevechtssport er een hart klopte.

Uiteindelijk wanneer men nu deze foto’s bekijkt ziet men dat hij er heel hard aan werkte om als een doorsneefamilie door het leven te gaan. Bruce Lee was dan ook de personificatie dat de oosterse en de westerse cultuur perfect in harmonie konden bestaan, wat niet eenvoudig is in een multiculturele familie.

De legende was veel meer dan dat, hij was van vlees en bloed en zijn hart leefde voor zijn familie. Bewijst nog maar eens dat het grootste gevecht in een mensenleven het vinden en behouden is van harmonie.

© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment