Het Bretez Project – Video van Parijs in de 18de eeuw

Het Bretez Project  is een transdisciplinair en transversaal project die met een totaal innovatief concept werkt die ook wel de 5D perceptie wordt genoemd. De 3D waarneming en de verplaatsing in de eerste persoon en de auditieve dimensie namelijk audioklanken.

5606163

Musicologe Mylène Pardoen heeft een indrukwekkende video gemaakt over Parijs in de achttiende eeuw, samen met een team van musicologen, 3D specialisten en sociologen. Het Bretez Project is een logisch gevolg van de nieuwste technologische evoluties die revolutionair zijn op het vlak van informatieweergave. Als Virtual Reality probleemloos een toepassing kan vinden in de entertainmentindustrie, zoals de nieuwste VR-bril van Playstation, dan is het maar een logische stap dat dergelijke technologie of afgeleide vormen zich een weg banen naar een meer pedagogische en intellectuele doelgroep.

bretez_maquette2_72dpi

In de video over Parijs is het uitgangspunt historische postkaarten, zo is de kaart Turgot-Bretez uit 1739 het portaal naar een groter beeld van Parijs in deze periode. Men ziet het district Grand Châtelet tussen de Pont au Change en de bruggen van Notre Dame. Het is niet zomaar een visuele ontdekkingsreis, maar ook een sfeer die dankzij de bijhorende auditieve band je meeneemt op een tocht in het verleden. Net zoals een klankband in een echte film is het net die achtergrondgeluiden die authenticiteit geven aan het document met pratende mensen, spelende kinderen, de verkooppraatjes van de winkeliers, het geruis van de Seine, het hoevegetrappel van de paarden door de antieke straten.

sddefault

In een zucht waant men zich in het Parijs van Voltaire en voelt men als het ware de Franse Revolutie smeulen op de rand van de uitbarsting, men kan bijna het grote sociale onrecht aan den lijve voelen en zien, een keerzijde van een soms geromantiseerde geschiedenis. De accuraatheid kreeg men door doorgedreven research in documenten zoals de befaamde “Le Tableau de Paris” uit 1781. Dit samen met het werk van bekende historici en specialisten zorgde voor een zeer geëduceerde veronderstelling.

jweqqvjpkuao_t-6og9l31hfa0mbgwrpkzcmq7exnsj_master

De video duurt 8,5 minuut, het is vooral na de tweede minuut wanneer de animatie start dat het bijzonder interessant wordt.

97e154c8-595a-11e6-9526-52edb0a7f431

Men kan alleen maar hopen dat het Bretez Project een vervolg en navolging krijgt.

Meer info: website.

© Thalmaray

Leave a Comment