Otto Skorzeny was ooit de gevaarlijkste man in Europa

Otto Skorzeny was ooit de gevaarlijkste man in Europa.

In de annalen van de tweede wereldoorlog ontdekt men soms mensen die niet meteen in het collectief geheugen liggen doch die een opmerkelijke rol hebben gespeeld in het wereldconflict. Los van morele of politieke beoordelingen zijn er enkele figuren die een merkwaardig parcours hebben afgelegd in deze periode. Otto Skorzeny is nu niet bepaald een naam die een belletje doet rinkelen bij de meeste mensen nochtans zou deze man in de hedendaagse tijd wel een heldenrol hebben gekregen, voor zover hij een politiek correcte keuze zou hebben gemaakt, wat in de tweede wereldbrand niet het geval was. Op een bepaald moment in de geschiedenis werd deze man immers als de meest gevaarlijke man in Europa bestempeld. Uit psychologisch standpunt vooral is deze man zeer interessant, naast zijn genialiteit was er ook een karakteriële complexiteit die van hem een interessante studie case maakt.

Biografie

Otto Skorzeny  werd geboren in Wenen in 1908 in een Oostenrijkse middenstand familie en kende een probleemloze jeugd doch het was er één zonder luxe met een autoritaire vader en moeilijke leefomstandigheden in de sociaaleconomisch moeilijke tijden van toen. Hij was gezegend met een meer dan gemiddelde intelligentie en sprak naast het Duits eveneens vloeiend Frans. Hij haalde zelfs de Universiteit van zijn geboortestad waar hij werd opgemerkt als een uitstekende schermer. Hij hield er een litteken aan over op zijn wang die zijn harde karakter passend zou accentueren.

In 1931 vervoegde hij de Oostenrijkse Nazi partij, en werd een voet soldaat bij de Stürm Abteilung (S.A.). Tijdens deze zeer woelige periode kwamen zijn charismatische en leidinggevende capaciteiten naar boven. Zeven jaar later bij de historische Anschluss van zijn geboorteland bij het Duitse Rijk was hij het die verhinderde dat de verkozen president Wilhelm Miklas brutaal zou worden vermoord door andere nazi’s. Een handeling die nu nog zeer veel vragen doet rijzen, en die een bewijs is van de getormenteerde complexiteit van de man.

De oorlog

In 1939 wanneer Polen onder de voet wordt gelopen door de Wehrmacht, werkt Otto Skorzeny  als burgerlijk ingenieur. Hij neemt echter als vrijwilliger onmiddellijk dienst bij de Luftwaffe. Tot zijn verbazing wordt hij geweigerd wegens een te groot postuur. Hij krijgt wel de kans om de persoonlijke lijfwacht van Hitler te vervoegen de Leibstandarte S.S. Adolf Hitler. In diezelfde Waffen S.S. maakt hij een blitzcarrière en kan hij zich meermaals onderscheiden tijdens gevechten in Nederland, Frankrijk en de Balkan en klimt zo op tot Oberstürmführer (eerste luitenant).

Deze onverschrokken soldaat vecht vervolgens aan het Oostfront met de tweede S.S. Panzer Divisie, hij werd onder andere speciale officier tijdens de slag van Moskou.

1942 loopt hij een hoofdwonde op, hij weigert eerste hulp doch na enkele weken wordt hij op bevel van hogerhand teruggetrokken voor medische verzorging. In Wenen krijgt hij het IJzeren Kruis voor bewezen moed. Eenmaal terug in Berlijn imponeert hij de generale staf met zijn kennis over commando technieken. Zijn aanstelling volgt in een recordtempo aan het hoofd van Duitse S.S. Elite soldaten, de eerste special forces was een feit, commando’s die naast gevechtstechnieken de kunst van sabotage, spionage en infiltratie onder de knie hebben. Hij wordt bevelhebber van alle speciale commando’s in het Duitse Rijk. Hij wordt een echte meesterspion met geheime missies in Iran en al over het Rijk. De geheime missies stapelen zich op en ook de successen ondanks de eerste tegenslagen voor de nazi’s. Memorabel zijn volgende plannen, sommigen werden ten uitvoer gebracht sommigen mislukten:

  • Operatie Long Jump. Het plan om simultaan Churchill, Roosevelt en Stalin te vermoorden in Teheran in 1943 tijdens een conferentie. Operatie die bijna was gelukt.
  • Operatie Rösselsprung 1944 gefaalde missie op Joseph Tito te kidnappen.
  • Operatie Panzerfaust geslaagde kidnapping van de zoon van de Hongaarse regent Miklos Horty zodat een pro-nazi partij de macht kon grijpen.
  • Operatie Greif. Tijdens het Ardennenoffensief Engelstalige S.S.-ers laten infiltreren in de geallieerde troepen, met massale sabotage en eliminatie van Britten en Amerikanen. Deze was één van de meest succesvolle operaties.
  • Werewolf S.S. het oprichten van een guerrilla S.S. tijdens de bezetting van de geallieerden.

Volgens verschillende nog niet vrijgegeven bronnen zeer succesvol.

Mussolini

De operatie die hem wereldfaam zou brengen en die ontbreekt op het bovenstaand lijstje was Operatie Eich. De bevrijding van Mussolini.

Voor deze bijna zelfmoord opdracht werd hij persoonlijk door Adolf Hitler gekozen. De oude bondgenoot Benito Mussolini was omvergeworpen door de Italianen en gevangen genomen door een voorlopig nieuw Italiaans bewind. Na maanden zoeken was Otto Skorzeny te weten gekomen waar Mussolini werd gevangen gehouden op de berg Gran Sasso. Otto Skorzeny werd opperbevelhebber van de operatie en een volledig Italiaans sprekend team stond klaar voor zijn bevelen. Zonder ook maar één schot te lossen noch een man te verliezen slaagde hij erin om de zwaar bewaakte Mussolini te bevrijden op 12 september. Deze daad werd aanzien als een ware heldendaad voor de nazi’s en fascisten wereldwijd. Otto Skorzeny kon zich nu Sturmbannführer noemen.

Zijn vrienden en vijanden noemden hem de gevaarlijkste man in Europa.

De aanslag op Hitler

In 1944 was de zwanenzang van het derde Rijk ingezet door de mislukte moordaanslag op Adolf Hitler. De samenzweerders probeerden verschillende administratieve en militaire machtscentra over te nemen. Otto Skorzeny vocht 36 uur lang om de rebellie de kop in te drukken, hij was mede verantwoordelijk voor de arrestatie en executie van de belangrijkste samenzweerder Claus Von Stauffenberg.

Terwijl het Derde Rijk aan het wankelen was bleef Otto Skorzeny de ene stunt na de andere uithalen. Zo moest Eisenhouwer verschillende weken onder quarantaine omdat Otto Skorzeny  hem wou doden. De Amerikaan was ‘not amused’ en beval de onmiddellijke aanhouding of doding van Otto Skorzeny  met in ware wilde westen stijl een beloning en gezocht flyers. Otto Skorzeny op zijn beurt was niet onder de indruk en bleef opduiken daar waar zijn land hem het meeste nodig had. Hij deed dienst zowel op het Westelijk front onder andere in Remagen als op het Oostfront. Uit erkentelijkheid gaf Hitler hem de hoogste militaire onderscheiding. Hoe vindingrijk hij ook was, hij kon uiteindelijk het tij niet keren en het duizendjarige rijk zou niet lang meer standhouden.

Werewolf

Met een ongelooflijk koppig idealisme was het Skorzeny die al plannen maakte om na de capitulatie verder te vechten als een guerrilla beweging. De beweging Werewölfe (weerwolven) werd gecreëerd doch Otto Skorzeny  zou die later gebruiken voor zijn eigen plan namelijk het in veiligheid brengen van hooggeplaatste nazi’s. Later zou deze organisatie uitgroeien tot de O.D.E.S.S.A., (Organisation der ehemahlige S.S. Anhörigen), die mensen, geld, documenten zou buiten smokkelen en in veiligheid brengen.

De overlever die hij was besliste dat in 1945 het tijd werd zich over te geven aan de Amerikanen in de hoop dat ze zijn talenten zouden gebruiken in de Koude Oorlog. Het Amerikaans militair apparaat gooide hem echter twee jaar in de gevangenis, het kwam tot een rechtszaak doch hij werd onder duistere omstandigheden vrijgesproken maar bleef onder administratief arrest.

In 48 dacht de oude weerwolf dat het genoeg geweest was en ontsnapte uit zijn gevangenis samen met enkele kompanen. Ironisch genoeg klaarde hij dit op één van zijn typische stunts namelijk het ontsnappen in vijandelijke uniformen, die van de Amerikaanse Militaire Politie. Hij werd hier een daar opgemerkt al over Europa, onder andere in Parijs, uiteindelijk belande hij in Spanje waar hij zou vertoeven tot aan zijn dood.

Zoals een goede spion en manipulator bleef hij hier en daar verschijnen al over de wereld tot in Egypte toe. Otto Skorzeny  leende zijn kennis aan de Palestijnen die het gebruikten om de Britten schade toe te brengen, één van die Arabische fanatiekelingen was Yasser Arafat.

Extreemrechts

In zijn laatste jaren bleef hij trouw aan zijn nationaal socialistische idealen en was betrokken bij verschillende extreem rechtse groeperingen. Zo werd hij onder andere leider van de Spaanse neonazi beweging CEDADE. In 1952 verkreeg hij een denazificatie status van de West Duitse regering, hetgeen hem mogelijk maakte om vrijuit te reizen. Hij zou de leider geweest zijn van een ultra geheime groep ‘Die Spinne” bestaande uit voormalige nazi’s en neofascisten van Latijns Amerika, hij zou tevens een fortuin ter zijner beschikking hebben gehad. Hij was onder andere speciale adviseur voor Juan en Evita Perron in Argentinië. Hij stichtte tevens de Paladin Groep een private firma die soldaten opleiding geeft in guerrilla tactieken. Enkele van zijn klanten waren o.a. de groene baretten in Vietnam en de C.I.A. Het vreemdste is dat hij ook in het conflict in het Midden-Oosten opdook, als huurmoordenaar van de Palestijnen volgens sommige bronnen of als dubbelspion voor de Israëlische Mossad.

Het einde

Begin jaren zeventig werden twee kwaadaardige tumoren ontdekt op zijn ruggengraat. Een chirurgische verwijdering resulteerde in zijn gedeeltelijke verlamming. Na een superzware fysiotherapie training stond Skorzeny binnen de zes maanden terug op zijn benen. Vijf jaar later stierf hij dan door kanker in Madrid, de militaire artiest was moe gevochten. Alhoewel hij nu slechts een voetnoot is in de geschiedenis, was deze man daadwerkelijk uit een speciaal hout gesneden.

Men kan de levenskeuzes die hij heeft gemaakt betreuren doch hij was in alle opzichten een protagonist was in die wrede doch fascinerende periode.

Bron : Bundesarchiv.

 

© Thalmaray – 2011.

Leave a Comment