Trio Lescano: de Nederlandse meisjes van Mussolini

Trio Lescano muziek in bewogen tijden – Doorheen de geschiedenis wemelt het van figuren en personages die thans in de vergetelheid zijn geraakt doch die hun voetsporen hebben nagelaten in het cement van de historie. Het verhaal van deze drie zussen uit Den Haag is een perfecte illustratie over bijzondere mensen die nu enkel nog figuranten zijn in een rijke en boeiende periode uit de nog niet zo verre geschiedenis.

De kans dat zelfs in Nederland niemand enige aanwijzing heeft wie Judith, Sandra en Catherina waren is bijzonder groot.  In de jaren dertig waren ze immens populair in Italië en werden ze aanbeden door de meeste Italianen incluis hun fascistische leider Benito Mussolini. Hun triomftocht zou duren tot het begin van jaren 40 waarna het sprookjes tot een abrupt en dramatisch einde werd.

Biografie

Trio Lescano: de drie zussen Alexandra (1910-1987), Kitty Leschan (1919-1965) en Judith (1913-2007) werden geboren in Nederland. Hun vader was van Hongaarse afkomst en hun moeder was een Nederlandse Joodse opera zangeres. Ze beleefden hun jeugd in Nederland en werkten uit noodzaak bij een rondreizend circus als acrobaten en danseressen toen ze werden ontdekt door de invloedrijke radiomagnaat Carlo Prato.

In een mum van tijd veranderde hij de Nederlandse zussen in een Italiaans antwoord op de Andrew Sisters, Trio Lescano of Lescano Trio was geboren. Hun eerste hit Tulipan was goed voor een 350.000 platen, een astronomisch hoog getal voor die tijd. Italië was in de ban van de zingende zussen en Mussolini noemde zichzelf een fervente fan.

De Italianisering

Carlo Prato was een uitstekend manager en zorgde ervoor dat zijn zangeressen honderd procent Italiaans werden. Alexandra kreeg als nieuwe naam Alessandra, Judith werd Giuditta en Kitty werd Caterinetta. In 1941 kon hij bekomen dat de drie Nederlandse de Italiaanse nationaliteit verkregen. Italië was euforisch toen ze “nieuwe” Italianen werden, ronkende titels werden hun geadresseerd zoals “de drie gratiën van de microfoon” en “de zusters die het geheim materialiseren van de heilige Drievuldigheid”.

Al bij al hebben ze meer dan honderd platen gemaakt en waren geliefde radiosterren over heel Italië. Ze waren de absolute favorieten van het Italiaanse bewind en alles leek hen voor de wind te gaan. Mussolini was knettergek van hen en heeft ooit op een galabal met één van de zussen gedanst. Ze verdienden duizenden lires per dag en waren de absolute idolen van het prachtige Zuiderse land.

Het sprookje wordt een nachtmerrie

In 1943 zou de zeepbel van de “sterren aan de hemel” zoals Mussolini ze noemde even plots uit elkaar spatten. Fascistische partijbonzen vernamen de Joodse roots van hun Nederlandse moeder. Onmiddellijk werd er een boycot uitgesproken over hen en werden ze verbannen van de radio. Mussolini kon door zijn vriendschap met Adolf Hitler niet anders dan afstand nemen van zijn favoriete band. Hun verkregen Italiaans staatsburgerschap werd hun terug afgenomen, en uiteindelijk werden ze gearresteerd op verdenking van spionage. De aanklacht was gebaseerd op een belachelijke bewering dat hun liedjes geheime codes zouden bevatten voor de geallieerden. Door een klein mirakel overleefden ze de tweede wereldoorlog.

Na de oorlog en na twee jaren van complete stilte namen ze afscheid van het Italiaanse volk met een live uitzending in 1945. Het was duidelijk dat trio Lescano zijn beste tijd had gehad.

In de schaduw van de geschiedenis

De zussen die eens alle roem, rijkdom en glorie hadden verzameld verdwenen stilaan in de anonimiteit. Twee van de drie zussen verhuisden naar Zuid-Afrika waar ze met een vervangster voor de ontbrekende zus hun carrière verderzetten. Tot midden de jaren vijftig. Toen de glorie van weleer uitbleef ging de band definitief uit elkaar en verdwenen ze in de schaduw van de geschiedenis.

Hun verhaal in de film

Opmerkelijk is dat verschillende mensen terug aandacht geven aan dit bijzondere verhaal zo werd in 2008 een zeer succesvolle documentaire gemaakt: “Tulip Time: The Rise and Fall of the trio Lescano” vooral op Joodse filmfestivals oogst deze film nog steeds succes.

In 2010 was het de Italiaanse televisie die hun van onder de vergetelheid haalde met een miniserie genaamd “Le Ragazze Dello Swing”; een absolute aanrader met onder andere Sylvia Kristel en Lotte Verbeek. In De Lage Landen werd deze reeks op DVD uitgebracht met de ondertitel “De meisjes van Mussolini”.

Op Youtube kan men nog heel wat van deze dames ontdekken en in Italië zijn ze nog steeds legendarisch.

Bedenking

Dit waargebeurd verhaal is een illustratie dat niet alleen de gekende historische figuren determinerend zijn voor een era, ook de mensen met meer bescheiden inbreng in de wereldgeschiedenis vertellen verhalen die boeiend en capterend zijn. De Lescano zussen beleefden een leven met roem, glorie en tragedie. Het is belangrijk dat ook deze verhalen blijven verder leven zodat historici een meer accuraat beeld kunnen krijgen in de eeuwen die ons zullen volgen.

 

 

© Thalmaray

Leave a Comment