Grace Kelly-Prinses Gracia van Monaco, een moderne assepoester

Grace Kelly of Prinses Grace van Monaco heeft een leven gehad die werkelijk een hedendaags sprookje was, roem, succes, geluk en de onvermijdelijke tragiek van een moderne Assepoester

Grace Kelly werd geboren in een warm nest in Philadelphia in 1929; Haar vader Jack was een Olympische kampioen en de Kelly’s behoorden tot de upper class van de Verenigde Staten. Haar beide ooms Walter en George waren eveneens gekende namen in de Amerikaanse sociale domeinen, als respectievelijk een gevierde acteur en een Pullitzer prijs winnaar. Jack Kelly werd echter multimiljonair als gehaaide zakenman. De jonge prachtige zwaan ontwikkelde zich in het oerconservatieve milieu van Philadelphia. De sociale cirkel was vooral welstellend, blank en ondernemend. Over haar vroegste jeugd is er weinig bekend buiten het feit dat ze (uiteraard) les volgde aan de elitaire scholen van Pennsylvania. Grace Kelly’s  acteerdebuut begon door een simpel toeval. Eventjes zag het er naar uit dat ze het liefje zou worden van Jack Kennedy, maar de patriarch van de Kennedy-clan Joe stak hier een stokje tussen. Bij het te lang uitstellen van een Universiteitskeuze werden haar mogelijkheden plotseling heel beperk en ze schreef zich uiteindelijk in bij de American Academy of Dramatic Arts, Universiteit waar ook Katherine Hepburn, Spencer Tracy en Kirk Douglas les volgden, namen die spoedig hun plaats zouden innemen in de sterrenhemel van Hollywood.

 

Hollywood Grace

Als debuterende actrice en studente knoopte ze de eindjes aan elkaar door te poseren als model voor commerciële producten zoals onder andere sigaretten en ongedierte verdelgers. Door haar adembenemende schoonheid werd ze een veelgevraagd model die duizenden dollar per fotoshoot verdiende. Al gauw kwamen de kleine figuranten rolletjes op televisie en een klein rolletje in de B-film “Fourteen Hours”. Ze werd voldoende opgemerkt en kreeg een rol in “High Noon” naast Gary Cooper, toen de levende legende van Hollywood. De rol kreeg ze omdat Gary Cooper de volledig film zou dragen, wie er naast hem speelde had totaal geen belang althans dat dachten de producers. De kleine fragiele zwaan ontpopte zich echter tot een verbluffende actrice met een présence op het witte doek welke legendarisch zou worden. Haar koele schoonheid trok de aandacht naar haar personage en de chemie tussen de oudere cowboy Cooper en de jonge schoonheid spatte van het scherm af. De film werd een enorm succes. Cooper won een Oscar.

Na “High Noon” was het de legendarische John Ford die het talent en het potentieel ontdekte van Grace Kelly. De regisseur van onder andere “Stagecoach” met John Wayne liet haar opdraven als tegenspeelster van Clark Gable, een ander Hollywood-icoon in de film “Mogambo”. De hitfilms volgden elkaar op in zeer snel tempo, “Dial M For Murder” van Alfred Hitchcock; “The Country Girl “met Bing Crosby (film die haar een Academy Award opleverde) en “To Catch a Thief” met Cary Grant grotendeels gefilmd in Monaco (!). Het gerucht deed de ronde dat ze amoureus was verwikkeld met elk van haar tegenspelers. Er werd eveneens nog gelinkt aan Frank Sinatra, Alan Ladd en tientallen andere grootheden van de film stad.

 

Rainier III van Monaco

Volgens de legende was het tijdens het filmen van “To Catch a Thief” in Monaco dat ze voor het eerst de vorst ontmoette van het magische vorstendom. Hoe de helderste ster van Hollywood uiteindelijk koos voor de aristocratische Rainier op de Rots van Monaco is tot op heden omgeven door mysterie en geruchten. Feit was ook dat de concurrentie in Californië zwaar aan het worden was met nieuwe opkomende iconen zoals Marilyn Monroe. De Grimaldi vorst was tevens wanhopig op zoek om zijn vorstendom een staaltje van Hollywood magie te geven. Op het filmfestival van Cannes werd het een feit, een nieuw droom koppel werd geboren. Kwade tongen beweerden dat het een zakelijke deal was waar beide partijen beter van werden. De Grimaldi’s kregen een extra status symbool en Grace Kelly zou de geschiedenis ingaan als de actrice die een echte prins aan de haak kon slaan. Na de berichtgeving van hun verloving stond Grace Kelly op het absoluut toppunt van haar roem. Voor de Amerikanen, die toch altijd heimelijk hadden gedroomd van een aristocratie verheven haar tot de absolute top. Het huwelijk in Monaco was in alle opzichten sprookjesachtig te noemen, de jonge Amerikaanse zwaan die toekwam op een schip in de fabelachtige baai van Monaco. De Prins die haar opwachtte voor een nieuw leven. Er waren 600 bijzondere gasten en werd gevolgd door 30 miljoen televisie kijkers.

De laatste scene

1982, september 13 sloeg het noodlot hard en meedogenloos toe als een kille moordenaar. Na een de zoveelste discussie met haar jongste rebelse dochter Stefanie , na een lange en vermoeide reis uit Parijs voelt Grace Kelly  zich niet lekker en vliegt uit de bocht met haar zware Land Rover. De wagen verlaat de slangachtige weg en stort in een ravijn. De klap was overweldigend brutaal en beide prinsessen zijn levensgevaarlijk gewond. De hulpdiensten kunnen met de grootste moeite hun vorstin uit de wagen halen. Grace Kelly  stierf de volgende dag in het hospitaal die naar haar is vernoemd en ging de legende in als beschermvrouw van Monaco. Op 52 jarige leeftijd nam deze bijzondere vrouw afscheid van het leven. Ze werd begraven in de prinselijke crypte op 18 september 1982, alle Europese koningshuizen waren aanwezig en ook vele vrienden uit haar Amerikaanse leven waren present zoals de acteur Cary Grant. Honderd miljoen mensen volgende de begraving op televisie en zagen een gebroken prins die sinds die dag nooit meer zou glimlachen…. Monaco was zijn prinses kwijt.

 

Epiloog

De geschiedenis van prinses Grace is het bewijs dat het leven vol met verassingen is, niks lijkt echt onmogelijk, het is niet belangrijk wie men is, maar wel hoe men heeft geleefd. De bloedmooie actrice die als bijnaam eens “de ijskoningin” kreeg door haar afstandelijke houding ontpopte zich tot een warme, mede levende vrouw die werd aanbeden door haar onderdanen, en die dankbaar was voor de innerlijke rust die ze scheen te hebben gevonden in haar familie en haar leven. Monaco straalt nog steeds haar aanwezigheid uit, ik herinner me vooral het prachtige witte marmeren beeld van deze bijzondere prinses in de prachtige kathedraal van Monaco, niet geboren uit adel, maar koninklijk in geest en daden.

 

© Thalmaray – 2011 – (revisie 2018).

Leave a Comment