Victoriaanse lange haren

Oude foto’s zijn dikwijls een prachtige informatiebron van een bepaalde periode. Het Victoriaanse tijdperk was de inleiding tot onze moderne tijd, maar was ook een periode van extravagantie en eigenaardigheden.

The-Sutherland-Sisters-sepiasdfsdfsdfsdfsd_465_337_int

Zelfs uit simpele portretfotografie kan men heel veel leren over deze periode. In de Victoriaanse tijd was het ongewoon dat vrouwen hun haar lieten knippen. Lang haar werd aanzien als een soort van statussymbool en behoorde absoluut tot de lijst van vrouwelijke kenmerken. Het opsteken van het haar was een soort van overgangsritueel van meisje naar vrouw.

longhair11sdfsdfsdfsdf_465_460_int

Deze foto’s van volwassen vrouwen met hu haar los gedragen zouden ongetwijfeld in de Victoriaanse tijd als onfatsoenlijk zijn beschouwd. Het geeft ons wel een idee, dat een dameskapper in die tijd waarschijnlijk weinig werk heeft gehad.

UNITED STATES - CIRCA 1865: A woman poses to show her long hair in a studio around 1865 in an unknown location. (Photo Reproduction by Transcendental Graphics/Getty Images) *** Local Caption ***

Victoriaanse lange haren waren simpelweg een essentieel deel van de verschijning van een vrouw en naast een statussymbool ook een teken van volwassenheid. Vele vrouwen en meisjes uit de Edwardiaanse en Victoriaanse tijd hebben nooit hun haren geknipt. Hoe fascinerend het waarschijnlijk was om aan te zien, men kan zich slechts voorstellen hoeveel ongemakken het met zich meebracht. Het behouden van deze manen was een heel avontuur op zich, naast het enorme gewicht was er een bijna constante pijn in de nek, de schouders en vele vrouwen hadden chronische hoofdpijn.

Long-hair-6

Ook in de zomer moeten de Victoriaanse lange haren meer een vloek dan een zegen zijn geweest, men kan zich afvragen hoe men verkoeling zocht van het enorme haargordijn die men overal diende mee te slepen.  Nathouden was geen optie, want het uitkammen nam soms een halve dag in beslag.

Long-hair-5

De haarstijlen varieerden wel tijdens de 7 decennia van het Victoriaanse rijk gaande van simpele haartooien tot ingewikkelde constructies van geweven menselijk haar. Accessoires zoals kammen, parels, hoeden en mutsen evolueerden mee met de mode. Hoewel Victoriaanse mensen niet zo ernstig waren als men blijkbaar historisch denkt, was haar wel een heel ernstige zaak voor zowel mannen als vrouwen.

http-2F2Fa.amz_.mshcdn.com2Fwp-content2Fuploads2F20152F082Flonghair-3

In de hogere klassen waren Victoriaanse lange haren een uiting van seksualiteit en vrouwelijkheid. Bij de armen die probeerden de hogere standen te imiteren was het vooral een probleem van hygiëne en ziektes, voor deze lagen van de bevolking waren lange haren vooral onpraktisch. Velen van die arme vrouwen knipten ook hun haren om ze te verkopen.

hairiooksdfsdfsdff_465_350_int

De Rapunzels uit de tijd van Queen Victoria zijn nu een leuke historische curiositeit en reflecteren de ingewikkelde gangbare normen van die periode.

© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment