Cocaïne en andere harddrugs in vintage reclame

Cocaïne is nu synoniem voor illegaliteit en criminaliteit maar een kijkje in ons niet zo ver verleden leert ons dat het eens anders was. Sterker nog, cocaïne, morfine, cannabis en heroïne werden zelfs medicinaal aangeprezen en er werd via klassieke reclameboodschappen geprobeerd deze gevaarlijke producten aan de man te brengen.

2

Voor hedendaagse junkies zal dit wel “The Good Old Days” zijn geweest, maar het is significant als voorbeeld hoe de sociale en psychologische normen kunnen veranderen door de tijd. Cocaïne druppels tegen tandpijn kan men zich nu niet meer voorstellen, maar in 1885 was dit een succesvol medicijn die men zo maar voor 15 dollarcent kon gaan kopen, zonder doktersvoorschrift.

1

Wanneer men nu kijkt naar deze medicinale reclameposters en prenten is het lachwekkend en bijna surrealistisch. Het is zeer bevreemdend om deze harddrugs te zien op een beeld met een positieve symboliek. Men kan zich afvragen hoe het ooit kon dat deze producten werden aangeprezen als gezonde en zelfs helende medicijnen?

3

Het is een herinnering dat mensen evolueren en ook hun gebruiken. Sigaretten zijn hier een navenant voorbeeld, in praktisch geen enkele Hollywoodfilm zie je nu nog acteurs roken of drinken, in de jaren dertig tot en met 80 was het eventjes anders. Een film Noir had een bijna obligatoire scene met mysterieuze sigarettenrook, in de vroegste televisie-soaps zag men de hoofdpersonages constant whisky bijvullen in gigantische glazen.

4.jpg

Het is hilarisch te weten dat heroïne bijvoorbeeld werd aangeprezen om verslavingen tegen te gaan. Men kan zich afvragen welke slechte gewoontes die we nu nog hebben binnen honderd à tweehonderd jaar totaal “a no can do” beleid zullen krijgen?

9

Ook dit is geschiedenis: de tijden dat asbest werd aanbevolen als bouwmateriaal en Coca-cola echte cocaïne als ingrediënt had in de frisdrank, het werd slechts in 1903 verwijderd in het recept en in 1920 compleet verdwenen. Heroïne werd gebruikt tegen borst- en longinfecties, een banaal hoestsiroopje zeg maar. Het woord is afkomstig van “Heroïc”, heldhaftig dus.

5

Marihuana werd eerst gedocumenteerd in 2737 v. C. in China het kwam in onze gebieden aan in 500 n. C. en was een medicijn tegen malaria, reuma en vergetelheid. In de moslims wereld was het zelfs het meest populaire vervangingsmiddel voor alcohol als recreatief alternatief.

8

Wijn bracht men aan de man als anti-verkoudheid middel en men kleefde er nog letterlijk de naam en het portret van de paus op.

Wine-600x942

Amfetamines werden verkocht in de periode 1930-1940 als anti-depressiemiddel. Ze bestonden al sinds 1887 en werden tot in 1939 verkocht als middel tegen vermoeidheid.

Rasmussen_Image1

Zelfs Rohypnol werd ooit aangeprezen als wondermedicatie.

Therapeutic1908-600x470

De geschiedenis is een soort van tijdslaboratorium waar ook vele dingen zijn fout gegaan en dat zal nog wel eventjes zo blijven.

© Thalmaray

 

 

 

Bewaren

Leave a Comment