Stalin: pre-dictator en massamoordenaar (1894-1919)

Het verhaal Stalin begon onder een andere naam: Ioseb Jughashvili werd geboren in Georgië die toen deel uitmaakte van het Russische Rijk. Zijn vader was een ketelmaker, zijn moeder een meid. Besarion, zijn vader, was ook een gerenommeerde alcoholicus en werd verbannen na een aanvaring met de plaatselijke politiechef.

Soviet Communist leader Joseph Stalin (1879 - 1953), taken from a police file. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1901

Politie foto van de 23-jarige Stalin

In 1894, op zestienjarige leeftijd ging Ioseb naar een Russisch seminarie. Het jaar was nog niet ten einde toen hij al voor zichzelf had uitgemaakt dat hij nooit in God zou geloven. Ondanks zijn anti-geloofsmentaliteit bleef hij in het seminarie tot 1899 toen hij van de school werd gestuurd wegens het niet deelnemen aan de examens. Ioseb was al bezig met andere dingen in zijn hoofd, zaken die later onheilspellend zouden blijken. Hij had de werken van Lenin gelezen en was lid van een Marxistische politieke groepering.

Soviet leader Joseph Stalin (1879 - 1953), born Iosif Vissarionovich Dzhugashvili, pictured 1894. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1894

Stalin op 15-jarige leeftijd.

Het was aan het seminarie dat hij zijn voornaam begon weg te cijferen en een alias aan te nemen. Het was niet Stalin, maar wel Koba, hij stond erop dat iedereen hem met die nieuwe naam zou aanspreken. Het aannemen van aliassen was een eerste teken van zijn psychopathische predispositie. De naam Koba was niet bijster origineel het was de naam van “steel van de rijken en geef aan de armen” personage van het werk van Alexander Kazbegi in de roman “de Patriciër”.

1906: Soviet leader Joseph Stalin (1879 - 1953), born Iosif Vissarionovich Dzhugashvili. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1906

Na zijn oneervol ontslag uit de school werkte Koba in een weer station tot 1901, vanaf dit jaar werd hij een fulltime revolutionair.

Potrait anthropometrique de Joseph Staline (1879-1953) prise par les services de police du Tsar en mars 1908. Staline a connu une carriere de banditisme notamment l'attaque de la banque de Tbilissi en juin 1907 -- Josef Stalin (1879-1953) czarist police file photograph, march 1908

1908

Arrestatiefoto’s

Als een anarchistische revolutionair stookte hij onlusten en schreef opruiende teksten voor illegale publicaties. In 1904 werd hij lid van de Bolsjewieken van Lenin. In deze groep nam zijn revolutionaire activiteiten toe. Toen al legde hij een crimineel gedrag voor en organiseerde hij overvallen en chantagepraktijken om de partijkas te spijzen en vooral ook zichzelf. Deze kleine criminaliteit was het eerst symptoom van de psychopathische massamoordenaar die hij zou worden.

Baku Police form of the political criminal J Jugashvili (Stalin), 1910. Joseph Stalin (1879-1953) joined the Bolshevik movement in 1903. He organised strikes and other forms of revolutionary activity in the Caucusus. In 1910 he was arrested in Baku, Azerb (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

1910

Politiedossier van Stalin

In 1911 veranderde hij zijn naam, nogmaals, van Koba naar Stalin, welke afkomstig is van het Russische “van staal”. Hij waande zich in zijn megalomanisch ziektebeeld een man van staal.

Soviet revolutionary and future dictator Joseph Stalin (1879 - 1953), 1911. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1911

De man die als een van zijn beroemdste quotes heeft: “ik vertrouw zelfs mezelf niet” zou later uitgroeien tot een meedogenloos en gewetenloos monster die verantwoordelijk was voor miljoenen doden. Uiteindelijk zou hij meer doden op zijn geweten hebben dan Adolf Hitler.

1911: Headshot portrait of young Russian revolutionary and political leader Josef Stalin (1879 - 1953). (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1911

Hij die zich later zou portretteren als een militaire held nam niet deel aan de eerste wereldoorlog; Als kind had hij tweemaal een ongeluk had met een koets en hij had een slechte arm die hem vrijstelde van militaire dienst.

Mugshot of Jospef Stalin taken by the Tsarist Secret Police in Saint Petersberg, as Stalin was fighting the Russian government prior to the 1917 revolution. Dated 1911. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

1911

Dossier van Keizerlijke politie in Sint-Petersburg

In april 1917 werd hij verkozen in het Bolsjewiek centraal comité. Ditzelfde politiek orgaan zou zes maanden later kiezen voor de revolutie. De Oktober Revolutie van 1917 zou uiteindelijk aanleiding geven tot een totale burgeroorlog en gigantische slachtpartijen.

Future Soviet dictator Joseph Stalin (1879 - 1953) with a group of Bolshevik revolutionaries in Turukhansk, Russia, 1915. From left to right (standing): unknown, Suren Spandaryan, Stalin, Lev Kamenev, Grigory Petrovsky, Linde, Jacob Sverdloff, unknown; (seated) Fyodor Samoylov, Sergusheva, Badaieff and Nikolai Shagov. (Photo by General Photographic Agency/Hulton Archive/Getty Images)

1915

Stalin, staande derde van links in Turukhansk met andere communisten

Tien jaar later zou Joseph Stalin opklimmen tot Secretaris-generaal van het Centrale Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. De dictator en het monster was geboren. De man was paranoïde in de hoogste graad, zelfs zijn pokdalige gezicht werden later op alle foto’s weggewerkt, de ijdelheid van een tiran kent geen grenzen.

 

1917: Soviet leader Joseph Stalin (Iosif Vissarionovich Dzhugashvili, 1879 - 1953), as a leading Bolshevik. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

1917

Nu nog wordt in Rusland zijn levensverhaal doorspekt met grove historische onwaarheden. Ten eerste was de grote Rus, helemaal geen Rus en had hij geen enkele militaire ervaring. Hij was in feite waarschijnlijk de meest gevaarlijke intrigant en manipulator aller tijden. Zijn kwalificaties waren bedenkelijk: een afgebroken opvoeding, een pathologisch karakter en een van de meest bloeddorstige figuren uit de geschiedenis. Vadertje Stalin dacht niet aan moeder Rusland, maar wel aan zijn eigen prestige en personencultus. Ioseb, Koba en Stalin: drie gezichten die het kwaadste weergaven van de menselijke natuur.

Russian revolutionaries leaders Josef Stalin, Vladimir Lenin and Mikhail Kalinin in 1919. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

1919

Joseph Stalin, Vladimir Lenin en Mikhail Kalinin.

Josef Stalin 1878 – 1953. Aged 23 in 1901. Stalin became leader of the Soviet Union from the mid-1920s until his death in 1953. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty Images)

1901 – 23 jaar oud.

images

Foto’s: Hulton Archive/Getty Images.

© Thalmaray

 

Bewaren

Leave a Comment