Eerste wereldoorlog, een tragedie in beeld

De eerste wereldoorlog was er één van grote complexiteit. Op het schaakbord van Europa bewogen zorgvuldig miljoenen pionnen aan de hand van de internationale protagonisten. Het was niet alleen een oorlog die alle andere oorlogen zou veranderen, het was er ook één van stagnatie en ontzettend veel menselijk leed.

Door de loopgraven oorlog was het de eerste maal dat het krijgsgeweld heel dicht kwam bij de dorpen en steden. Ontzettend veel burgers waren betrokkenen bij de organisatie en hulp aan de troepen,maar ook in de onmiddellijk nabijheid van het slachtveld getuigen of slachtoffers.

Uiteraard kennen we de zogenaamde oorlog van 14-18 door de talloze verhalen van de zinloze veldslagen in de Vlaamse velden, maar het was ook een oorlog die soldaten op de been brachten in Afrika, Oceanië en de Verenigde Staten. Europa mocht dan wel het decor zijn voor de verschrikking het was wel een “wereld” gebeuren.

Deze oorlog zou ook Europa tekenen en de zwanenzang beteken van de Europese grootmachten. Dit conflict zou uiteindelijk afgesloten worden met het Verdrag van Versailles die de voedingsbodem zou worden voor de volgende wereldbrand. Ergens in Vlaanderen, niet ver van de stad Ieper was er een soldaat die in deze nachtmerrie zijn wereldbeeld zou bijstellen: Adolf Hitler.

Deze foto’s zijn documenten van de hoop en wanhoop van de mensen die betrokken waren tegen wil en dank. Soldaten en burgers die een figurantenrol hadden in één van de bloedigste conflicten van de moderne tijd. Iedere foto is niet alleen een momentopname, maar achter iedere prent zitten verhalen, ontzettend veel verhalen.

Surrealistisch is wel dat het vergoten bloed op Vlaamse velden zinloos is geweest, de mens vergat de lessen uit het verleden, de zinloosheid is vandaag nog moeilijk te bevatten. De vijanden van vroeger, zijn nu immers onze vrienden. Europa is verre van één stem, maar we slachten tenminste onze buren niet meer af. Nieuwe tijden, nieuwe oorlog, nieuwe vijanden. De eerste wereldoorlog lijkt nu, in het kader van de huidige internationale ontwikkelingen, een vage herinnering te worden. De wereld is de adem aan het inhouden en hoopt dat de volgende wereldoorlog kan vermeden worden.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment