Titanic – de zeldzame kleurenfoto’s

Titanic: er is geen ander schip dat zo tot de verbeelding spreekt als de Titanic, sinds het zinken ervan is het een enigma die zijn plaats blijft afdwingen in de geschiedenis. Rampen worden het liefst zo vlug mogelijk vergeten,de Titanic lijkt echter na al die jaren nog steeds een onuitputbare bron van complottheorieën, drama, tragiek en zelfs romantiek. Dit prachtige schip heeft zeker geen monopolie wat betreft historische rampen, denk maar bijvoorbeeld aan de zeppelin Hindenburg die in de vlammen opging boven New York, maar er is iets fascinerend aan dit schip, deels door de omgeven romantisering van het drama en deels een luguber spel van aantrekkings- en afstotingskracht.

De 10 april 1912 , vertrok de RMS Titanic op zijn eerste reis. Southampton nam afscheid van de reus der oceanen en honderden waren aan boord op zoek naar een beter leven in New York, het beloofde land. Het grootste luxeschip ter wereld werd geacht onzinkbaar te zijn, en misschien is nu net dit detail deel van de fascinatie van het verhaal. Het onmogelijke dat plotseling een manifestatie werd die als een boemerang in het gezicht kwam van allen die deze fabel geloofden.

Op 14 april liep het gedoemde schip op een ijsberg en 1.500 mensen kwamen om zoals we allemaal weten. Het is ironisch dat de Titanic zijn roem grotendeels te danken heeft aan de ramp. Niemand weet nog hoe majestueus en luxueus het schip wel was, alleen de cijfers van de tragedie blijven nu nog nazinderen. Voor de fatale afvaart was de Titanic echter ook al een bezienswaardigheid, een trots, een symbool zelfs van een veranderende wereld.

Na de ontdekking van het wrak in 1985 werd de hype zo mogelijk nog groter. De legende leeft na een eeuw voort, de fascinatie is nu overgenomen door nieuwe generaties. Curiosa van de Titanic gaan onder veilingshamer voor tienduizenden dollars, probleemloos.

Blijft een feit dat losstaand van de ramp, het schip een fantastische constructie was en dat de Titanic een hoogtepunt was van een era. Het zeemansgraf heeft nu al zijn pracht en praal meegenomen naar de dieptes, maar ergens hunkert de wereld nog steeds naar een tijd waar de opportuniteiten nog nooit zo hoopvol waren, waar de wereld in beweging was.

Voor deze nostalgie fanaten werden onlangs een paar foto’s vrijgegeven op het internet, het zijn zeldzame exemplaren in kleur, als een testament van een groot schip.

© Thalmaray

Bewaren

Leave a Comment