Artikels

Chicago – Het inferno van 1871

Chicago – 1871 -Het blijft me verbazen dat de media de mond vol hebben en het net volschrijven over de rampen van vandaag, het kleinste incident haalt de voorpagina van de kranten of komt op het nieuws. Op zich niks mis mee, maar het is opmerkelijk dat er weinig wordt stilgestaan bij de rampen uit de relatief recente geschiedenis.

Image title

De grote brand van Chicago in 1871 was een catastrofe om u tegen te zeggen, maar weinigen weten er iets van, laat staan dat er enige interesse is. Namen zoals de Titanic en de Hindenburg zijn onbekend bij de jeugd, laat me steeds weer concluderen dat er iets grondig schort aan onze onderwijssystemen.

Image title

In de nacht van 8 oktober 1871 ontstond er een brandje in DeKoven Street nummer 137 in Chicago, Illinois, Verenigde Staten. Wat een klein faits divers kon worden groeide uit tot wereldnieuws.

Image title

Gezien de spanningen tussen immigrantengroepen, ja, toen ook al, is het zelfs niet zeker of het ongeluk was of opzettelijk aangestoken.

Image title

Wat volgde was een passage van Dante’s Inferno. 185 brandweerlieden probeerden de brand te overmeesteren, maar een harde wind lieten vonken vliegen over de Chicago Rivier. Houten gebouwen waren een gemakkelijke prooi voor de vlammen, zelfs het olieachtige wateroppervlakte van de rivier stond in brand.

Image title

Openbare gebouwen werden ontruimd, inclusief de lokale gevangenis. De watervoorziening werd eveneens getroffen toen het gebouw en de infrastructuur in de vlammen opging, de brandweer was technisch werkloos.

Image title

De volgende morgen was een groot deel van de stad in de vlammen opgegaan, 17.500 gebouwen waren beschadigd of ingestort, de schade was ongeveer 222 miljoen dollar. 100.000 mensen vonden zichzelf dakloos op één nacht tijd, driehonderd mensen kwamen om.

Image title

In Chicago wordt nog met respect gesproken over de “Great Fire” en met reden. Het litteken vandaag is weg, de herinnering niet.

Image title

Image title

© Thalmaray

Literatuur en multimedia over deze inferno kan je hier verkrijgen

Bewaren

Laat een reactie achter