De U-Boat SM U-118 die aanspoelde in Hastings (1919)

De geschiedenis staat bol van kleine anekdotes die nu wegkwijnen onder het stof van de geschiedenis. Op 15 april 1919 in de vroege morgen in Hastings, Sussex in het Verenigd Koninkrijk werden de mensen wakker met een uitzonderlijk zicht. Een gigantische Duitse onderzeeër was aangespoeld voor het populaire Queens Hotel.

 

Het wrak van de duikboot werd een enorme populaire attractie en honderdduizenden toeristen kwamen vanuit Engeland, Wales en Schotland het gevaarte bekijken.

De U-Boat SM U-118 werd in dienst genomen op 8 mei 1918, en bewaakte het Oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. De duikboot bleek een geduchte tegenstander toen het, het Britse stoomschip “The Wellington” kelderde na slechts 4 maanden dienst. Een maand later zou de duikboot weer een schip naar de dieperik sturen, de tanker “Arca”.

 

Met de wapenstilstand van 11 november 1918 was er de capitulatie van de Keizerlijke Duitse vloot. De U-Boat SM U-118 werd overgebracht naar Frankrijk. Het werd op 15 april 1919 gesleept naar een Franse haven gesleept waar het zou worden ontmanteld. Een hevige storm boven het kanaal besliste er echter anders over, de sleepkabels werden losgerukt, met als resultaat dat de duikboot terecht kwam op de Engelse kust.

 

Wanhopig werd geprobeerd om het schip af te breken op het strand met onder andere explosieven, alles faalde echter. Uit noodzaak werd er dan maar een toeristische en betalende attractie van gemaakt, de opbrengst ging naar een fonds voor oorlogsveteranen.

 

Twee personeelsleden van de Britse marine die de rondleidingen verzorgden in het schip werden mysterieus ziek en overleden kort daarna. Later zou blijken dat een giftige gaslek de oorzaak was waarschijnlijk afkomstig van de beschadigde batterijen van de onderzeeër.

 

De rondleidingen werd gestopt doch het wrak zelf bleef een attractie en toeristische trekpleister, tot dat men eindelijk in december 1919 overging tot de definitieve afbraak. De stukken werden verkocht als oud ijzer.

 

Alleen foto’s herinneren nog aan dit bizarre incident, tussen de twee wereldoorlogen.

© Thalmaray

Literatuur over deze U-Boat kan je hier verkrijgen.

Bewaren

Leave a Comment